18 Mart 2009 | 13:48
54680 okunma
Ankaragücü kardesliginin baslamasina vesile olan Sehit Abdülkerim Bayraktar'in ikiz kardesi Fehmizat Bayraktar ile Inadina Fanzin'in 7. sayisi için yaptigimiz röportaj..
» Bursaspor ile tanismaniz ?
Küplüpinar mahallesinin %99 Bursasporluydu, mahalledeki arkadas grubumuz ile 6-7 yaslarinda Bursaspor maçlarina gitmeye basladik, Rahmetli Abdül o zamanlar benden daha çok maça gidiyordu. Abilerimiz o zamanlar grup halinde darbukalar esliginde yürüye yürüye, tezahuratlar esliginde giderlerdi, bizde çocuk olarak onlarin arkalarina takilip giderdik. O yillar Amigo, Rahmetli Yasar Baba’ydi.
» Odam Kireç ve diger bestelerin tribüne nasil kazandirdiniz ?
Odam kireç tutmuyor ve beraberiz senle geçsede yillar bestelerini Rahmetli Abdül ile birlikte yaptik, gece yatarken aklimiza bir beste gelir, Rahmetli Abdül ile uykumuz kaçar sabahlara kadar oturur beste su sekilde olsun, söyle olsun derken güzel olana kadar ugrasirdik. 1986’da ben okulu kazandigimda, Rahmetli Abdül o yillar Sadirvan grubuyla tanismis. O zamanlar 20-30 kisilik bir gruptu, o dönemler Tofas’in basket maçlarina gidildigi için Bursaspor maçlari disinda haricinde hafta içi beraber oluyorduk, herkes mahallelerinde etrafindaki arkadaslara ögretiyor, maç sabahlari Bomonti’de bulusuluyordu orada da besteler maçtan önce ögreniliyordu. Stat’â gidildiginde kagita yazilmis olan bestenin sözleri dagitiliyordu, o sekilde tüm tribüne ögretiyorduk.
» Sadirvan grubu kimdir ?
Rahmetli Metin Abi (kro Metin), Abdül, Gürkan, Avni, Sakal Ibo, Talebe Mehmet, Yusuf, Ridvan daha var tabi ki hepsini sayamadim. Bir ani anlatayim o yillardan; Rahmetli Metin Abi sadirvanin ocakçisiydi, normalde futbol ile alakasi olmayan bir kisiydi, ben Ankara’da okudugum dönemlerde bir deplasmana götürüyorlar ve hosuna gidiyor ondan sonra Bursasporlu oluyor. Genelde insanlarin saygi duydugu biri oldugu için Metin Abi o dönemden sonra ortamda disiplin saglamak için bize çok faydasi oluyordu.
» Sizin yillarinizda deplasmanlar ve tribün kültürü nasildi ?
Eskiden kavgasiz deplasman çok azdi ve deplasmanlara 80-100 otobüs gidilirdi, meshur Aydin deplasmanina gidildigi sene askerdim. Ondan önceki sene otobüs kalkmadigi için Aydin’a garajdan 12 kisi gittik, 8 kisi olmadigi için 4 kisi girebildik. Birde Aydin’da yasayan Bursasporlular falan az kisi vardi bütün Aydin tribünleri bize küfür etti. Ondan sonra seneye daha kalabalik gelecegiz diye konusmustuk ama o kadar kisi (8.000) gidecegimizi sanmiyordum. Mesela hiçbir zaman Istanbul deplasmanlari olaysiz geçmezdi. Iç sahamizda oynadigimiz maçlarda da bir kültür vardi, gece stat önünde sabahlanirdi. Bu gece maçlari çiktigindan beri bu kültürde ortadan kalkti.
Mesela Teksas’in disinda, kapali tribünde Kansas vardi, onlarin amaci da herhalde Teksas’in bulundugu tribünün üstü açik olmasi ve sesin sahaya iyi gitmedigi için, atmosferi daha üst düzeye çekmekti. O zamanlar teller yoktu, Bursaspor hangi kaleye atak yapiyorsa o kaleye dogru ilk yarinin sonlarinda bir göç baslardi. Karlsruhe maçinda 25.000 kisi tribündeydi koltuk olmadigi için herkes iç içe oturuyordu. Ondan sonra Maraton ve Kapali Kale Arkasinin üstüne ek basamaklar yapildi.
Bir de yabanci takimlarinin atkilarini takma kültürü vardi. Tribünümüzün ilk atkisi “Yesil Inciler” atkisiydi. Simdi olan yesil renk giyinme kültürü o zamanlar yoktu, daha çok kont mont ile insanlar maçlara gelirdi.
Tribünlerimizin en sevmedigim yani da çok çabuk emekli oluyoruz 30-35 yasina gelenler elini ayagini çekiyor.
» Timsah simgesinin çikis öyküsü nedir ?
Ilk simgemiz inciydi. Yesil inciler olarak sadece yaziliyordu hiçbir kullanim sekli yoktu. Gürkan’in büfesinde oturuyoruz Lemi Abi (Lemi Keskin) geldi. Uzun zamandir düsünüyoruz ve Timsah simgesini kullanmak istiyoruz hatta Uludag yoluna çikip bagirdik timsah ismi daha gür çikiyor dedi. Timsah simgesinin çikisi buradan geliyor. Ilk timsah kelimesinin geçtigi tezahürati ben yapmistim. “Hanginizde var böyle büyük taraftar, haydi bastir yesil timsahlar”
» Geçmisten bir Bursaspor 11’i çikartmanizi istesek ?
Seyrettiklerimden söyle bir onbir olabilir.
Kaleci: Gançev
Defans: Mirza - Semih Yuvakuran – Kerekes – Sedat III
Orta Saha: Muzaffer - Seidiç – Feridun – Pingel
Forvet: Elvir Baliç – Nejat Biyediç
Teknik Direktör: Sepp Piontek
» Son olarak güzel anilarinizdan anlatir misiniz ?
- Aydin’i 4-0 yendigimizde Bursaspor bu lige agir geliyor diye gazeteler baslik atti, hafta ortasi gazeteler yildirim baski yapti ögleden sonra biz o gazeteleri arabanin camlarina koyup Heykel’de tur atmaya basladik, tabi gören ne oluyor falan sasiriyor, gazeteye okuyunca millet tüm sehir havaya girmisti.
- O zamanlar Sadirvandan çikardik, Kafkas’in yaninda Bursa Hakimiyet gazetesinin binasi vardi. Gece 1 gibi ertesi günün gazetesi baskiya çikardi, biz beklerdik o saatte kadar gazeteyi alip kahveye gider, kim transfer edilmis, kim gitmis heyecanla okurduk.
- Eskel’i unutamayiz mesela; Eskel’de kendimiz bir baraka yapmistik, yazlari oraya giderdik, takim nasil kamp yapiyorsa bizde orada tezahürat kampi yapardik. Mesela Bursaspor sezonu açmadan 1 gece önce orada Bursaspor gecesi yapardik, ertesi günde otobüslerle sezon açilisina giderdik.
Röportaj Inadina Fanzin'in 7. sayisinda yayinlanmistir.
Fehmizat Bayraktar Röportaji
Röportaj: Inadina
06 Subat 2009
www.teksas.org
rahmetle sehidimizi aniyoruz
bu sene sezon açilisinda esgel e gidelim.
doguyakasi
sehidimizi rahmetle aniyoruz. Mekani cennet olsun.