O Bursaspor'un hem U21 Takımının patronu hem de Gençlik Geliştirme Program Sorumlusu. Geçtiğimiz sezon U21 Takımı ile şampiyonluğu averajla kaybeden talebeleri bu sezon Pilot Takımımızın iskeletini oluşturdu. Bu sezonki U21 takımı ise 7 karşılaşmada 5 galibiyet ile yola devam ediyor.
Mesut Ünal ile bu iki görevi ve altyapıda oyuncu ve teknik adam kadrolarında yaşanan değişimlerden, Yeşil Bursa akademi takımları ile genişletilen oyuncu havuzuna, amatör kulüpler ile ilişkilerden, altyapıdaki yeni görevlendirme iddialarına bakış açısına kadar herşeyi konuştuk. İşte o röpörtaj;
-Hocam öncelikle bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Göreve başladığınızdan bu yana altyapıda yaşanan gelişmeler hakkında genel bir değerlendirme alabilir miyiz sizden?
Ben teşekkür ederim sizlere. Göreve geldiğimizden bu yana Yılmaz Burul Hocamız organizatörlüğünde 300 küsür amatör müsabaka izledik. Bu sezon itibari ile belirlediğimiz oyuncuların 40 tanesini Bursaspor bünyesine kazandırdık. Ayrıca şehir dışından ise 8 oyuncu aramıza katıldı. Son 7 senede dışardan altyapıya 100 civarında oyuncu transfer edilmiş, toplamına bakıldığında bu oyunculara epey bir miktar para vermişiz. Sonrasında bu oyuncuların çoğu kaybolmuş. A takım forması giymeye hak kazanan 3-4 oyuncumuz ise basit sebeplerden A takım forması giyemeden takımdan ayrılmışlar. Şu an için elimizde A takımda altyapıdan bir kaç oyuncu kaldı onların Bursaspor forması giyerek A takımda kalıcı olmaları en büyük arzum. Biraz önce vermeye çalıştığım istatistik altyapımız için olumsuz bir tablo örneğidir.
-Bu sezon bünyemize katılan oyunculara baktığımızda şehir dışından gelenlerin oranının geçen senelere göre daha az olduğunu görüyoruz. Bunun özel bir nedeni var mı ?
Göreve geldiğimizde tesislerimizde 48 oyuncu kalıyordu. Bu gençlere daha iyi olanaklar sağlamak ve daha iyi eğitim verebilmek için buradaki oyuncu sayısını 33'e indirdik. Önümüzdeki senelerde daha seçici davranarak buradaki sayıyı 20'nin altına indirmeyi planlıyoruz. Buradaki amacımız altyapı oyuncularının Bursalı gençlerden oluşması. Altyapı oyuncularının ailelerine en çok ihtiyaç duydukları yaşlarda gurbette olmaları psikolojik açıdan incelenmesi gereken hassas bir konu.
-Baktığımız zaman Bursaspor son bir kaç yıl içinde ''Alt yaş milli takımlarını besleyen kulüp'' hüviyetini kaybetmiş gibi gözüküyor. Bunu yeniden kazanmak için çalışmalarımız var mı ?
Geçen sene ile beraber özellikle U16 ve U17 takımlarımızdan, Milli Takıma giden oyuncularımızın sayısında düşüş var. Herkesin uzay takım diye tabir ettiği 2002 takımımız Türkiye finallerinde ilk turda elendi. Şenol Güneş'in 'oyuncular altyapıdan A takıma eksik geliyor' sözlerini hatırlayalım. Biz de gerekli gözlemlerimizi yaparak yapılanma süreci içersine giderek öncelikli olarak sezon başında 5 antrenörümüz ile yollarımızı ayırdık. Akademi takımlarımızın kalitesini arttırmak için özellikle Bursa amatör takımlarından takviyeler yaptık. En çok takviyeyi ise 2001 ve 2002 takımlarımıza yaparak bu yaş gruplarımızın eksiklerini giderdik. Eğer 2003-2004 ve 2005 yaş guruplarını sağlıklı bir şekilde oluşturabilirsek dışarıdan da oyuncu alma ihtiyacımız çok azalmış olacak ve bizden sonra göreve gelecek arkadaşlarımızıda rahat ettirecektir diye düşünüyorum.
-Belirttiğiniz gibi yeni sezonda yenilenmiş bir antrenör kadrosu görüyoruz Vakıfköy'de. Hocalar ile uyumunuz nasıl?
Yeni antrenörlerimizle birlikte uyumlu bir şekilde çalışmaktayız. Tüm hocalarımız işinin hakkını veriyor, bugüne kadar birbirinin arkasından konuşan ya da toplantılarda yapılan değerlendirmeleri dışarda başkalarıyla paylaşan bir hoca arkadaşımı görmedim. İş ahlaklarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.
-Yeşil Bursa'ya geçmek istiyorum birazda. Geçtiğimiz sezonki talebeleriniz bu sezon Pilot Takımın iskeletini oluşturuyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Pilot takımımız Yeşil Bursa'nın Bursaspor U22, U23 takımı gibi olması ve bu doğrultuda çalışması gerekli. Başkanımız Recep Bölükbaşı ve Altyapıdan Sorumlu Yöneticimiz Ali Turan ile defalarca toplantılar yaptık ve bu konular hakkında fikirlerimi beyan ettim. Pilot takımımızda oynayan 6-7 oyuncu geçen seneki U21 oyuncularımız. Bildiğiniz gibi geçen seneki U21 takımımız averaj ile şampiyonluğu kaçırmıştı. Bu oyuncular ile Yeşil Bursa'nın iskeletini kurduk. Geçmiş senelerdeki pilot takım ile bu seneki pilot takım maliyetlerini karşılaştırırsak ne kadar başarılı bir iş ortaya konulduğunu görebilirsiniz. Daha önceki yıllarda 1995 jenerasyonu oyuncularına birkaç tanesi hariç pilot takım şansı verilmedi ne yazık ki.
-Bir de Yeşil Bursa'nın akademi takımlarıda bu sezon liglerde mücadele edecek değil mi ?
Evet Yeşil Bursa'nın akademi takımlarını kurarak Bursaspor altyapı havuzunu büyütülmesi konusunda geçen seneden beri çok çalışıyoruz ve değerlendirmelerde bulunuyoruz. Altyapımızda bulunarak daha önceki dönemlerde süre almayan oyuncuların maç oynamaları ve Akademi takımlarının kalitesinin yükselmesi için 30'a yakın oyuncumuzu pilot takıma gönderdik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Amacımız sadece Bursaspor'a hizmet etmek. Ben ve altyapı hocalarımız bu sene çok çalıştık, inanın bu sene yoğun tempodan eşimle tatile bile çıkamadım.
-Gerçekten çok yoğun bir tempo ve ciddi emek gerektiren bir iş. Bu kadar geniş bir oyuncu havuzunun aileleri ile de ilişkileri iyi tutmak önemli ve bir o kadar da zor olsa gerek. Hem bir antrenör hem de futbolcu babası olarak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Günlük yaşamıyoruz. Amacımız burada antrenörleri öne çıkaran şampiyonluklar değil ne kadar fazla oyuncuyu Bursaspor oyuncusu veya profosyonel liglerin oyuncusu yapabiliriz bunun için çalışıyoruz. Çünkü şunu iyi biliyorum ki anne ve babaların çocuklardan maddi ve manevi büyük beklentileri var. Onların hayallerini ve umutlarını çalamayız. Bir baba olarak çocuğunuzun Bursaspor forması giymesinin ne kadar mutluluk ve gurur verici bir his olduğunu iyi biliyorum. Yapılacak doğru işler ve yapılanmalar ile gelecek şampiyonluklara kimse hayır demez. Ama şampiyon olduktan 3-4 sene sonra oyuncular amatör kümede oynuyorsa benim için çok bir anlam ifade etmiyor.
Bu yaştaki çocuklar için gerçekten önemli bir eşik profosyonellik ve beraberinde tabiki kalıcı olmak. Çokta uzağa gitmeye gerek yok yakın geçmişten 1994'lü kalecimiz Sercan Şen. Türk futbol tarihinin en erken profosyonel olan oyuncusuydu A Takımımız, Bursaspor ve Milli Takımlarda alt yaş grupları, Yeşil Bursa macerası derken bu sezon BAL Takımı Uşakspor forması giyiyor.
Maalesef oyuncuların başına böyle durumlar gelebiliyor. Akademi takımlarında oynarken defalarca milli olan oyuncular Pilot Takım Yeşil Bursa'da oynayamıyorsa veya profosyonelliğe geçemiyorsa bir yerlerde yanlışlık var demektir. Geçen sene U21'de oynayan ve bu sezon Yeşil Bursa'ya verdiğimiz Emirhan, Oğulcan, Kenan, Semih, Mertcan, Enes, Mustafa hayatlarında hiç milli takıma seçilmemiş isimler. Mehmet Kalkan ise bir kez seçilmiş. Bu oyuncular şu an Yeşil Bursa'nın iskeletini oluşturuyor. 1996 jenerasyonu olarak dönemin yetkililerince değer verilmeyen ve kötü lakapla anılan bu grubun oyuncularını sağlam karakterlerinden dolayı tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.
-Biraz klasik olacak ama buradan 'Oyuncu kaybetmek kolay, önemli olan onu kazanmak' anlamı çıkarabiliriz heralde değil mi ?
Oyuncular bizim evlatlarımız. Onlara olan yaklaşım ve diyaloglarımızın pozitif olması konusunda sürekli hocalarımız ile iletişim halindeyiz. Eski antrenörlerimizden birinin bir hatası olmuştu, bir daha tekrarlanmaması konusunda kendisini uyardık. Umarım olmayacaktır. Dediğimiz gibi tüm oyuncularımız bizim evlatlarımız kadar değerli. Şu an mesela A Takım'da 4.kaleci olarak Duhan Çağlar var, biz kendisini U21'de oynatmıyorduk. Gençliğinin verdiği bir agresiflik var, zaman zaman gemileri yaktığı dönemler oluyordu. Vakıfköy'e geldi tüm hocalarından davranışları sebebiyle özür diledi. Lig başında belki iki tane U21 maçı kaybettik ama aklı başına gelmiş, renklere saygısı olan bir Çağlar kazandık. İyi çalışırsa ben kendisinden çok ümitli olduğumuda söylemek istiyorum. Bu süreçte uygulamalarımızı saygı ile karşılayan Ertuğrul Sağlam ve Öztürk Tanrıbilir hocalarımıza da teşekkür ediyorum.
-Sezon başı gelen oyunculara baktığımız zaman Bursa'da ki 18 kulüpten 40 oyuncu bünyemize kattığımızı görüyoruz. Amatör kulüpler ile ilişkilerimiz günden güne iyiye gidiyor diyebilir miyiz ?
Tabiki ben buradan onlara da teşekkür etmek istiyorum. Altyapı olarak bizim kendi bütçemize ihtiyacımız var. Oyuncu aldığımız amatör kulüpleri de yaşatmamız gerekiyor. Bursaspor'a olan sevgi ve saygılarından ve bizi tanıdıklarından çok yardımcı oluyorlar. Bizimde Bursaspor olarak onlara her zaman destek olmamız gerekiyor. Ben bir amatör kulüp başkanı olsam ve oyuncum Bursaspor forması giyse bu beni çok mutlu eder. Bursa'da sadece 2-3 kulüpten beklediğimiz ilgiyi göremedik. Bu da açıkçası bizi üzdü. Bazı şeylere taraf olmak oyuncuların geleceklerinin önüne geçmemeli diye düşünüyorum.
-Gelen ve gidenlere baktığımız zaman hem oyuncu hem antrenör kadrosunda ciddi bir kabuk değişimi söz konusu. Bu altyapıyı nasıl etkiledi şu ana kadar ?
Yenilikler her zaman sancılı olur. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımız var uzun süre Bursaspor'da çalışıp dışarıda kalan arkadaşlarımız da var. 30 senelik Bursasporluyum bugüne kadar gel dediklerinde geldim, git dediklerinde gittim. Futbolculuk dışında Bursaspor'da ikinci senem. Dışarıda kaldığım zaman beklemesini de bildim. Aynaya sık sık bakarım ama yakışıklı mıyım diye değil, Bursaspor altyapısı için yeterli miyim diye. Ve hep şu duayı ederim; ''Allah'ım bana nefsi uygulamalar yaptırma.'' Benim için altyapıda 180 tane Enes Ünal var, Hasan Basri var. Onların kılına zarar gelse rahatsız olurum. Önümüzdeki yıllarda yaptığımız bu uygulamaların önemi ortaya çıkacak. Yeşil Bursa'nın öze döndürülmesi ve akademi takımlarının kurulması, amatör takımlarımız ile diyaloglarımızın iyileştirilmesi Bursaspor ve Türk Futboluna daha çok Bursalı futbolcu kazandıracak. Önceden de söylediğim gibi hedefimiz kaymak yemek değil, Bursaspor'a hizmet etmek.
-Bu konuyu biraz daha somut örneklendirebilir miyiz Hocam ?
Tabiki madde madde sayacak olursak;
Mert Örnek ve Duhan Çağlar Akdağ'ı şu an A Takım kadrosuna vermiş bulunuyoruz.
Yeşil Bursa'ya gönderdiğimiz 9 oyuncudan 6-7'si takımın banko ismi ve iskeletini oluşturuyor.
Futbola küsmüş bir Süheyl'i geçen sene 6 ay U21'de oynatıp sonra tekrar A Takıma verdik, bu sezon ise Pendikspor'a kiralandı ve orda da formayı kapıp oynamaya başladı.
Mehmet Zeki Çelik ve Ertuğrul Ersoy'un kiralık olarak Nilüferspor ve Rizespor'a gitmesi.
Amatör kümeden aldığımız Mertcan Erdem'in 1 sene içinde profosyonel olup A Takım seviyesine gelmesi ve şu an Yeşil Bursa'da kiralık oynaması.
Bu sene ile birlikte daha çok gencin Bursaspor'a kazandırılması ve amatör kulüpler ile ilişkilerin tamir edilmesi.
Yeni antrenör arkadaşlarımız ile birlikte pozitif bir çalışma ortamını sağlamamız diye örnekleri çoğaltabiliriz.
-Geçtiğimiz zamana göre Gençlik Geliştirme Program Sorumluluğu görevine daha sıkı sarılmış bir Mesut Ünal görüyoruz. Bu konudaki fikirlerinizde bir değişme olduğunu söyleyebilir miyiz ?
Üç ay öncesine kadar görüşüm sadece sahada kalmak ve teknik direktörlük hedefim doğrultusunda çalışmalar yapmaktı. Ancak düşüncelerim değişti. Uyumlu ya da uyumsuz hiç kimse ile birlikte çalışmayı düşünmüyorum. Bu kadar mücadeleden sonra ve dışarıdaki gelişmeleri gördükçe Bursaspor Altyapı Sorumluluğu'ndan daha çok keyif almaya başladım. Başkanımız Recep Bölükbaşı ve Yönetim Kurulumuz aksi bir karar almadığı sürece Bursaspor GGP Sorumluluğu görevimin başındayım. Altyapıda başka bir görevde ise çalışmayı düşünmüyorum. İki sene çalışmayarak Enes'in üzerinde yoğunlaştım onun eksik yönlerini de iyi yönlerini de gayet iyi biliyorum. Altyapıdaki oyuncularımızın eksiklerini de gidererek yeni Enes'leri hep birlikte yetiştireceğiz.
-Hocam sohbetimizin sonuna geliyoruz artık. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı ?
Bugüne kadar olan desteklerinden dolayı Başkanımız Recep Bölükbaşı'na ve Altyapıdan Sorumlu Yöneticimiz Ali Turan'a teşekkür ediyorum.
Röportaj: Sadi İmren