KULLANICI KAYDI

Onay kodu cep telefonunuza yollanacaktır.

KULLANICI GİRİŞİ

Telefon numaranızı ve şifrenizi giriniz.

Bursa'mızın kurtuluşunun 92. yılı

11 Eylül 2014 | 09:34

4 yorum

7205 okunma

11 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtulan Bursa'mızın bugün 92. kurtuluş yıl dönümünü kutluyoruz.

Hüdavendigâr Vilayeti Merkezliğini yapan Bursa'da XX. yüzyılın başlarında l.Dünya Savaşının getirdiği çok yönlü çöküntü devam ediyordu. İzmir'deki Yunan İşgali (1919) sırasında Bursa'da Albay Bekir Sami komutasında 56.Tümene ait birlikler bulunuyordu. Birlik Komutanı ve kent aydınları 1919 Setbaşı'nda Reddi İlhak Cemiyeti'ni kurdular. Sonradan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adını alan bu kuruluş, kısa zamanda ilçelerde de örgütlendi.

İstanbul hükümeti ise Bursa'daki bu gelişmelere karşılık İsmail Bey'i vali tayin etti. Yeni vali, subay ve Milli Mücadelecileri, kurdurduğu gizli örgüt kanalı ile tesbit ettirip yakalatmaya başladı. Bu tutumu Bursa aydınlarınca lanetlenen vali baskılar sonunda bu görevinden alınarak, yerine Nemrut Mustafa Paşa atandı. Fakat onun tutumunun daha sert olması üzerine Bursa'dan sürüldü. Bu arada Bursa ve çevresinde Anzavur Ahmed'in ayaklanmaları büyük yaralar açtı. Fakat Kuvâyî Milliye kuvvetlerince bastırıldı.

1920 yılında Ankara hükümeti çok önem verdiği Bursa'ya Hacim Muhittin Bey'i vali olarak gönderdi. Fakat bu arada Yunan saldırısını desteklemek gayesiyle İngilizler Mudanya, Gemlik ve Karamürsel'e asker çıkardılar. Nitekim destek gören düzenli Yunan birlikleri Balıkesir'i bir gün sonra da Karacabey ve Kirmastı'yı aldıIar.Kuvâyî Milliye güçlerinin Apolyont yöresindeki müdafaa hatları, güçlü düşman karşısında büyük varlık gösteremedi. Tüm birlikler ve malzeme İnegöl'e kaydırılarak Bursa boşaltıldı ve 8 Temmuz 1920'de kent işgale uğradı. Bursa'nın düşman eline geçmesi büyük yankılar uyandırdı.

Bursa İşgalinin ilk zamanlarında halk üzerinde bir baskı olmadı. Fakat Yunan ordusunun ard arda savaşlarda yenilgiye uğraması üzerine Bursa'da sansür, ev aramaları, haksız cezalandırmalar, Anadolu'ya gidiş ve ticaret yasaklandı.

30 Ağustos Meydan Savaşı'nda bir daha unutmayacakları şekilde perişan olan düşman birlikleri geri çekilirken baskı ve yağmacılığı, yakıp yıkmayı ihmal etmiyordu. Bursa'nın da baştan başa yakılacağı haberi Türkler ve azınlıkların hemen tümünün kenti boşaltmasına neden oldu. 3.Kolordu, Şükrü Naili Paşa komutasındaki birlikleriyle Bursa'ya yürüdü. 1.Tümenin süvarileri 9 Eylül'de Yunan direnişini birkaç yerinden aşarak 10 Eylül gecesi şehrin güneyine girdi. Sabahın erken saatlerinde ise güzel Bursa tahribe uğramasına fırsat verilmeden hakiki sahibine tekrar kavuştu.

Bursa Belediye Binası karargah yapılarak, kentte düzen sağlandı. İşgal sırasında düşmanla işbirlikçilik edenler tek tek yakalanarak adalete teslim edildi. Bursa düşman işgalinden 11 Eylül 1922'de kurtarıldı.

 Teksas.org

    • eraska  
    11 Eylül 2014 | 22:55
    Şu muhteşem siluet yok edildi ya ne diyeyim.
    • serkan1963  
    11 Eylül 2014 | 17:31
    büyük şehir büyük takım iyiki varsınız
    • PETKAMÇE  
    11 Eylül 2014 | 14:40
    KURTULUŞ mutlaka ellerimizde...
    • Samet Ergül  
    11 Eylül 2014 | 10:00
    17
    Kan akıtılarak ve canlar feda edilerek kazanılan her toprağımıza binlerce kez şükürler olsun. Canını bizler için feda eden herkese ALLAH tan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun. Şuan bu topraklarda yaşamakta olan siz değerli dostlarımdan bir isteğim var, lütfen kan akıtılan bu topraklara, elimizdeki çöp ve pislikleri atmayalım ve çevremize sahip çıkalım...

GÜNDEM TWEET

FİKSTÜR