KULLANICI KAYDI

Onay kodu cep telefonunuza yollanacaktır.

KULLANICI GİRİŞİ

Telefon numaranızı ve şifrenizi giriniz.

Cezanın perde arkası

01 Haziran 2012 | 11:08

3 yorum

7477 okunma

Bursaspor'un aldığı cezanın perde arkasını Timsah'ı savunacak Yard.Doç.Dr. Nihat Güman açıklıyor.

Yeşil beyazlı kulübün, geçtiğimiz sezon Avrupa kupalarında mücadele edebilmesi için UEFA’ya borcu olmadığına dair TFF aracılığıyla taahhütname verdiği ancak 30 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında yapılan denetlemelerde Bursaspor’un, İngiliz Kulübü’yle FİFA’da olan borç davasının tespit edilmesi gerekçesiyle bu cezanın ortaya çıktığı öğrenildi. Çünkü, Bursaspor borcunu 23 Kasım’da ödedi.
 
’LİSANS ALMAMIZA ENGEL DEĞİL...’
 
Bursaspor Kulübü’nün ilk cezasının açıklandığı 27 Şubat 2012’de UEFA’da gerçekleştirilen davaya yeşil beyazlı kulüp adına giren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli Yard.Doç.Dr. Nihat Güman, yaptığımız görüşmede, şunları söyledi: “İlk duruşmada, Disiplin Komitesi’ne ve müfettişlere FİFA’daki davamızın, lisans almamıza engel olmadığını çünkü Portsmouth kulübünün, alacakları konusunda tutarsız rakamlar istediğini anlattık.”
 
’TUTARSIZ RAKAMLAR İSTENDİ...’
 
“Porstmouth Kulübü, önce 500 bin pound istiyor. Ardından rakam 300 bin pounda düşüyor. Daha sonra FİFA’ya 400 bin Euro’luk dava açılıyor... Ancak, İngiliz kulübü kayyıma kalınca FİFA dosyayı rafa kaldırıyor... Ama, Portsmouth kulübü kayyıma kalmasına rağmen İngiltere Futbol Federasyonu, üyelerinin hakkını savunuyor. Zaten FİFA ve UEFA’ya dava açan da İngiltere Futbol Federasyonu. Dava devam ederken, UEFA’dan haber geliyor.”
 
’FAİZİYLE ÖDENDİ...’
 
“UEFA, ödeme yapılmadığı takdirde disiplin kurulunu sevk edileceğimizi bildiriyor. Bunun üzerine Porstmouht kulübüyle yapılan görüşmeler sonunda alacak miktarının 22 Kasım 2011 tarihinde 300 bin Euro ana para 50979 Euro da faizi yazı olarak geliyor. Bursaspor da 23 Kasım’da bu rakamı ödüyor. Hem İngiliz kulübünden hem de FİFA’dan paranın ödendiği ve davanın düştüğü bildiriliyor. FİFA’daki dosyamız 30 Kasım’da kapanıyor.”
 
’MÜFETTİŞ YETERSİZ BULMUŞ...’
 
“9 Şubat’ta UEFA Disiplin Müfettişi tarafından Bursaspor disiplin kuruluna sevkediliyor. 27 Şubat’ta yapılan duruşmada, bana söylenen -ceza veriyoruz ama Bursaspor’un mali durumu çok iyi olduğu için bunu erteliyoruz. Merak etmeyin Avrupa kupalarına katılacaksınız- deniyor. Ardından müfettiş, verilen cezayı yetersiz bulduğu için Tahkim’e başvurmuş. Neticesinde böyle bir karar çıktı. Bence kurunun yanında yaş da yandı.”
 
’İÇERİĞİNİ BİLMİYORLAR...’
 
“Kısaca, biliyorsunuz UEFA lisansları 30 Mart-30 Haziran tarihleri arasında TFF tarafından verilir. 30 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında da UEFA denetleme yapar. Bu denetlemelerde böyle bir davanın varlığını tespit ediyorlar. Ancak, içeriğiyle ilgili bilgileri olmadığı için ceza veriyorlar. UEFA statüsüne göre lisans almaya engel bir durum yok bence. Portsmouth kulübünün tutarsız davranışları buna en büyük örnek. Ben CAS’tan bu işin döneceğine inanıyorum.”
 
’BİZİ YAKAN MÜFETTİŞ...’
 
Bursaspor’un UEFA tarafından ceza alması neden olan müfettiş İsviçreli Jean Samuel Leuba... Spor Hukuku konusunda uzmanlığı bulunan Leuba, bunun dışında bankacılık, inşaat hukuku, ev planlama konularında da uzman. UEFA’nın üzerinde titizlikle durduğu ırkçılık, futbolda şiddet, finansal fair-play ve şike gibi konular başta olmak üzere disiplin yönetmeliği doğrultusunda hareket eden İsviçreli avukat, bu konularda da rapor hazırıyor.
 
’İNGİLTERE’DEN BİR HUKUK BÜROSUYLA ANLAŞILACAK...’
 
Bursaspor yönetimi, Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da spor hukuku konusunda avukatlarla temasa geçti. Yeşil beyazlı kulübü CAS’taki duruşmasında Türkiye’den Yard.Doç.Dr. Nihat Güman ile İngiltere’den bir hukuk bürosunun yetkililerinin savunacağı öğrenildi.
 
’BAŞVURU GÜNÜ...’
 
Bursaspor yönetiminin, UEFA’nın verdiği cezanın durdurulmasına dair itirazını bugün yapacağı öğrenildi. Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) kararını en geç 15 gün içinde vermesi bekleniyor. UEFA Avrupa Ligi ön eleme maçlarının kuraları 25 Haziran’da çekilecek.
 
TİMSAH’I SON DURUŞMADA BIÇAKÇI’NIN EKİBİ SAVUNDU
 
Tahkim’de görülen davada Bursaspor’u, UEFA Tahkim Kurulu üyesi Levent Bıçakçı’nın bürosunda görevli avukatlar temsil etti.
 
“Nasıl olur?” demeyin çünkü Bursaspor’un ceza aldığı duruşmada Tahkim Komitesi üyesi Levent Bıçakçı’nın adamları yeşil beyazlı kulübü savundu... Bursaspor, bu dava için daha etkili olabileceğini düşünerek Bıçakçı’nın hukuk bürosuyla anlaştı... Levent Bıçakçı, Türkiye’den kulüplerin yargılanması nedeniyle kural gereği iki gün önceki duruşmaya katılmadı... Ancak, hukuk bürosundaki ekibi oradaydı. Yine de ceza çıkmasına engel olamadılar. Tabii şimdi Bursaspor’un hem Bıçakçı’ya hem de bundan sonraki süreçte avukatlara ne kadar para ödeyeceği de merak konusu.

 Olay Gazetesi

    • bursabursa  
    01 Haziran 2012 | 21:41
    uefa mali fairplay alanındaki cezaları kesinleşmiş borçlarda veriyor.Bursasporun borcu tesbit edildiğinde kesinleşmiş borç değil ihtilaflı borç durumundaydı.ihtilaf giderildiğinde de borç ödendi zaten ve fifa daki dosya kapandı.bu şartlarda hiçbir takıma ceza verilemez.uefa ya başvurulurken fifa daki dosya istetilmeli
    • soyut  
    01 Haziran 2012 | 13:27
    -5
    adama borcumuz yok deyip denetlemede borcun çıktıysa adam cezayı verir bu ceza CAS tan filan da dönmez bu durumda boşa ümitlenmeyelim.
    • isim soyisim  
    01 Haziran 2012 | 12:52
    uefa bir karar alıyor taa kimlere ekmek çıkıyor

GÜNDEM TWEET

FİKSTÜR