KULLANICI KAYDI

Onay kodu cep telefonunuza yollanacaktır.

KULLANICI GİRİŞİ

Telefon numaranızı ve şifrenizi giriniz.

Lider ruhlu savaşçı; Taha Can Velioğlu

06 Mart 2013 | 20:54

14 yorum

13238 okunma

Altyapımızın son dönemlerde yetiştirdiği en nitelikli oyunculardan biri Taha Can Velioğlu

11 yaşında şampiyon!

Altyapımızın son dönemlerde yetiştirdiği en nitelikli oyunculardan biri Taha Can Velioğlu... 21 Şubat 1994 Sakarya doğumlu olan genç stoper, futbolla 8 yaşında Bursaspor Profesyonel Futbolcular Dayanışma Derneği Futbol Okulu'nda tanıştı. Burada geçirdiği bir senenin ardından Bursaspor'un altyapı seçmelerine katılan Taha Can, 1993 doğumluların seçmelerinde göze girmeyi başardı ve 10 yaşında Bursaspor'dan lisansı çıkartıldı. 2005 yılında ise Setbaşı İlköğretim Okulu ile önce Bursa 1.liği ardından Türkiye Şampiyonluğu yaşadı. O sene yine Rıdvan Dilmen'in antrenörlüğünde Danone Milli Takımı'na seçildi. Danone Uluslar Kupası'nda Dünya 6.sı olan Milli Takımda yer alarak Hem Bursaspor'u hem Setbaşı İlköğretim Okulu'nu gururla temsil eden genç oyuncu iyi bir futbolcu olacağının izleniminide vermişti.

Orta sahadan, stopere...

O dönemde altyapı antrenörlerimiz Tahsin Tam ve Fazlı Tan tarafından Bursaspor altyapısına seçilen Taha Can futbola orta saha olarak başladı. Ancak o da bir çok futbolcu gibi futbola başladığı mevkide devam edemedi. Bir gün antrenmana gelmeyen stoper arkadaşından dolayı Ersel Altıparmak onu stoperde görevlendirdi ve o gün bugündür defansın ortasında görev yapmaya başladı.

Milli Takımların vazgeçilmezi
Bursaspor altyapısı bir cevher daha bulmuştu. Taha Can gösterdiği üstün performansın karşılığını almaya devam ediyor ve Danone Milli Takımı'nın ardından ilk kez 14 Mayıs 2009'da Antalya'da oynanan özel maçta U15 Milli Takımı adına Rusya'ya karşı forma giyiyordu. Bu maçtan 2 ay sonra bu kez Rusya ile deplasmanda karşılaşan U15 Milli Takımı'nda yine görev alan Taha Can alt yaş kategorileri Milli Takımlarının değişilmez isimlerinden biri olma yolunda adımları atmıştı. 2 kez U15 Milli Takım forması giymesinin yanı sıra, 10 kez U16 Milli, 12 kez U17 Milli, 9 kez U18 Milli ve 7 kez de U19 Milli Takımı formalarını terleten Taha Can ay yıldızlı formayla 4 gol kaydetti.

Toplamda 40 kez Milli formayı giyen genç defans oyuncusunun Milli Takımlarda U16 düzeyinde Viktor Bannikov Turnuvası 4.lüğü, U17 düzeyinde Nike International Friendlies Turnuvası şampiyonluğu, U18 düzeyinde Vaclav Jezek Turnuvası 2.liği yine U18 düzeyinde Valentin Granatkin Turnuvası 3.lüğü ve U19 düzeyinde Croatia Kupası şampiyonluğu bulunuyor.

En genç forma giyen 3.isim

Bursaspor U16 Takımı'nın Türkiye 3.lüğü ile sonuçlanan 2009-2010 sezonunda 26 maça çıkan Taha Can 2'si penaltıdan olmak üzere 3 gol kaydetti. Ertesi sezon devre arası kampı için Antalya'ya giden Bursaspor'da teknik direktör Ertuğrul Sağlam Taha Can'ı da kadroya dahil etti ve genç stoperin A Takım ile ilk tanışması gerçekleşti. A Takım ile geçirdiği devre arası kampının dönüşünde ise Taha Can için artık A Takım adına forma terletme zamanı gelmişti. Ertuğrul Sağlam kendisini 26 Ocak 2011'de Türkiye Kupası'nda 3-1 kaybettiğimiz Kasımpaşa maçının 68.dakikasında oyuna almıştı. Böylelikle Taha Can 16 yıl 11 ay 5 günlük iken Bursaspor forması giyerek Fatih Serkan Kurtuluş'tan sonra Bursaspor tarihinin en genç forma giyen 2.oyuncusu ünvanınıda almıştı. (Bu sıralama bu sezon Batuhan Altıntaş'ın forma giymesi ile değişti ve Batuhan Altıntaş Bursaspor tarihinde en genç forma giyen oyuncular sıralamasında 1., Fatih Serkan Kurtuluş 2., Taha Can Velioğlu ise 3.lüğe yerleşti.)

2011-2012 sezonunda A Takım düzeyinde şans bulamayan Taha, bu sezon ise 2 kez Türkiye Kupası maçlarında görev aldı. 3-0 kazandığımız Nazilli Belediyespor'a karşı ikinci 45 dakika forma giyen yetenekli stoper, Fenerbahçe'ye 3-2 kaybettiğimiz kupa maçında ise 2 dakika süre buldu.

A2'de ki üçüncü sezon...

2009-2010 sezonununda U16 Takımımız adına görev yapan Taha Can ertesi sezon ise altyapı hocaları tarafından yükseltilerek A2 Takımı'na çıkartıldı. Kariyerinde hiç U17 veya U18 Ligi maçı bulunmayan Taha Can 2010-2011 sezonunda 18 kez, 2011-2012 sezonunda 20 kez, bu sezon ise 14 kez A2 Takımımız adına sahaya çıktı ve bu maçlarda fileleri 5 kez sarsmayı başardı.

Daha fazla şans...

Bu kadar sayısal veriden sonra birazda kendi yorumuma geçeyim... Taha Can benim gelecek adına en umutlu olduğum oyuncuların başında gelir. Zaten backgroundu bunu açıkça gösteriyor. Serdar Aziz, Fatih Serkan, Sercan Yıldırım ve Emre Pehlivanla birlikte altyapımızdan yetişen ve en fazla Milli olan oyuncular arasında kendisi. Ancak şimdiye kadar çokta hakettiği şansı bulduğu söylenemez, tabiki yaşı henüz çok genç ancak ben mesela en son Sivasspor kupa maçında Ömer Erdoğan yerine onu seyretmek isterdim. 3 ay sonra futbolu bırakacak Kaptan'ın yerine 3 ay sonraki U20 Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımı kadrosuna girme ihtimali bulunan Taha'yı seyretmek bence akla daha yatkındı ancak olmadı. Geçtiğimiz sezon hem kaptanlığını yaptığı 1994 doğumluların Milli Takımı'nda yer bulan Taha Can aynı zamanda 1993 doğumlu oyuncuların Milli Takımı'nda da forma giymişti. Bu sezon bu olmadı maalesef, artık biraz zayıf bir ihtimal olsada U20 Dünya Kupası'nda forma giymesi Taha Can'ın gelişimine inanılmaz katkı sağlayacaktır.

Dikkat çeken özellikleri...

Birazda dikkat çeken özelliklerinden bahsedelim... 1.88 boyundaki Taha Can oldukça güçlü bir fizik yapısına sahip, sıçraması ve hava toplarındaki hakimiyeti üst düzeyde. Aynı zamanda ayaklarına hakim bir görüntü çizen genç stoper topu oyuna sokma konusunda da gerçekten iyi. Ozan İpek'in bir röportajında ''Stoper Tahacan'ı çok beğeniyorum, topu çok iyi oyuna sokuyor.'' demeci ile bu tezimizi destekleyelim. Bunların haricinde saha içinde de oldukça iyi bir lider. Danone Milli Takımı'ndan başlayarak, kendi yaş kategorilerindeki Milli Takımlarda ve 2 sezondurda A2 Takımımız'da kaptanlık görevini yürütüyor.

Saha dışında da gerçekten çok efendi bir kişiliğe sahip akıllı bir insan Taha Can. Geçtiğimiz ay Bursaspor Dergisi'ne verdiği röportajda ''Kitap okumayı seviyorum. İleride iki kelimeyi bir araya getiremeyen bir futbolcu olmak istemem.'' diyerek saha dışında da kendini geliştirmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan bir genç aynı zamanda.

Son olarak kendisi hakkında 2006 yılında yazılan bir ekşisözlük entrysi ile yazıyı sonlandıralım; ''Taha Can Velioğlu : Bursaspor'un minik takımının emniyet sübabı, 94'lü cool stoper. Stoper dediğime bakmayın, sağa koy sağda, ortasahaya koy ortasahada oynasın, takımı geri düşünce kapsın topu kale ağzında gol arasın. Hepsini bırakın bir tarafa, gözlerinizi kapatın, oturup saatlerce sohbet edin yetişkin sanacağınız bir futbol yıldız adayı.''

Umarım onu en yakın zamanda Bursaspor forması altında izlerken görürüz ve o da Türk futboluna yeni bir yıldız kazandırmanın gururunu bizlere yaşatır...

 Bursasporakademi.com - E.Koncak

    • TeXaS  
    07 Mart 2013 | 23:28
    Serdar'ın Ankaraspor'a karşı yaptığı hatayı hatırladım ve çok kızmıştım o zaman Ertugrul saglama ve sonra dedim ki iyiki oynatmış çocugu ..Şimdi Sıra bu çocuk da Zaten gl yiyoruz bare şu çocuk oynasın öle yiyelim serdar ın ekürü geliyor!!!
    • ZAFER MALE  
    07 Mart 2013 | 17:11
    beyler zaten gol yiyoz ulan bir kerede bu genç çocuk için gol yiyelim nolur yani carson nasıl hata yaptı nabalım bari Bursalı kardeşimiZ yapsın eyvallah diyelim bu adamlar oynadıkça pişer otura otura anca toto buyuturler
    • Dayi  
    07 Mart 2013 | 15:18
    Serdar kadroya girdiği ilk dönemlerde yapılan eleştiriler hâlâ aklımda ama aynı serdar bugün takımın 1 numaralı stoperi bencede tahacan yavaş yavaş 18e sonrada 11e girerse uzun yıllar serdar tahacan ikilisi bu formanın hakkını verir
    • stiw hido  
    07 Mart 2013 | 13:34
    bu çocukları cemsultan lisesinde sınav girişi yaparken gördüm işte böyle adam olunur hocasına o kadar saygılıydılar ki allahları var böyle adamlar pişer tavda olur takıma çok büyük katkısı olacak henüz yaşı kaç daha ama oynatılması gerek 1,181 boyum 83 kiloyum benden kalıplı premier lig oyuncu sanki inşallah şans gelir kardeşime başarılar
    • berryroad  
    07 Mart 2013 | 11:08
    uçbeyinin söylediğinde anormal birşey yok. yarım forvetle belki maç kazanırsın ama yarım stoper iki hatalı gol yedirse ilk maçında hem çocuğun psikolojisi bozulur hem hoca bir daha koymaya cesaret edemez. ilk 11 değil belki ama belli maçlarda yedek soyundurulup sonradan oyuna dahil edilerek ısındırılabilir bu çocuklar takıma. 17 yaş altında çok yetenekli çocuklar var sadece Bursasporda değil bir sürü takımda ama bunların gelişimi bir yerde duruyor kimisi alt kategorilerde yüzlerce kez milli oluyor ama asla süperligde oynayamıyor. mesela bizim ferhat kirazın alt yaş gruplarında kaç sefer milli olduğuna bakın ama baktığınızda bugün hala adamakıllı bir süperlig oyuncusu değil.
    • 10 P.M.B !  
    07 Mart 2013 | 04:11
    uçbeyi arkadaşım gs semih kayayı pat diye koydu oynattı adama bak şimdi taş gibi defans hata yaparsada canı sağolsun Taha Can kardeşimizin 1 kerede onun yüzünden gol yeriz ne olacak sanki..
    • Birisi  
    07 Mart 2013 | 00:51
    Tahacan ın tek sıkıntısı hamleleri çok ağır ... Günümüz futbolunda fizik gücü kadar atik ve hamleleri seri stoperler gözde.
    • erman  
    07 Mart 2013 | 00:16
    hiç oynatılmıyor. ya koy bi maç. aradan bi kaç maç geçsin gene koy. gittikçe daha sık koymaya başlarsın sonra bir bakmışsın kapmış formayı.
    • Cash  
    07 Mart 2013 | 00:07
    @ucbeyi , Serdar, İbrahim, Ömer hata yapmıyor mu ? Her oyuncu hata yapar arkadaş hata yapıcak dıye adamı oynatmamazlık olur mu ?
    • uçbeyi  
    06 Mart 2013 | 23:17
    Batuhan ile Taha Can'ın oynadığı mevkiyi karşılaştıracak olursak ;

    Batuhan hata yaparsa gol atamaz, gol kaçırır fakat Taha Can hatalar yapar ise kalemizde golleri görürüz .

    Bu nedenle stoperlerin yetişmesi daha zor ve zaman alıyor .

    ...
    • kosovalı  
    06 Mart 2013 | 22:45
    bizde yabancı sevdası varken .bu cocuklar zor oynar . real madridde 19 yasında varane oynuyor stoper
    • Levent  
    06 Mart 2013 | 22:20
    12
    Sezon başındaki Serdar Aziz'in sakatlığı döneminde Ömer'in yerine bu çocuk oynasaydıda Biz Ömer'in yüzünden verdiğimizi maçları bu çocuk yüzünden verseydik keşke. Bu kadar zoruma gitmezdi. "Olsun genç çocuk daha pişecek" diye avuturdum kendimi. Ne diyelim Altyapıda bu şekilde önem verilmeye devam edilir ve gençler harcanmaz ise 6-7 sonrasının şampiyon takımını hayal edebiliyorum. Başarılar çocuklar...
    • Klopp  
    06 Mart 2013 | 21:28
    16
    Sözleşmesi seneye bitiyor umarım oynatmaya oynatmaya elden kaçırmayız.
    • 10 P.M.B !  
    06 Mart 2013 | 21:08
    15
    En çok istediğim şey Serdar ve Taha Can ikilisinin stoperde oynaması..

GÜNDEM TWEET

FİKSTÜR