Türk futbolunda 14 Nisan 2014 tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Yapılan yasal düzenleme ile kağıt biletler yerini elektronik bilete bırakırken, 'E-Bilet' adı verilen bu sistem 'Passolig' markasıyla uygulamaya konuldu. Geçtiğimiz sezonun son haftalarında bazı kulüpler bu sistemi uygulamasa da, yeni sezonda Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig kulüplerinin tamamı bu sisteme geçiş yaptı. Ancak uygulamaya dair tartışmalar dinecek gibi görünmüyor. Liglerin başlamasıyla beraber statların büyük ölçüde boş kalması, konuyu Türk futbolunun birinci gündem maddesi haline getirdi.
TRİBÜNLER BOMBOŞ KALDI
Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig'de sezonun ilk 9 haftası geride kalırken, saha içinden çok Passolig sisteminin gelmesiyle beraber boş kalan stadyumlar konuşuluyor. 11 Ekim 2014 itibariyle Passolig kart alan futbolsever sayısının 400 bini aştığı öğrenilmesine rağmen maç başına taraftar ortalaması 10 bin dahi yok. Passolig kart alan taraftarlar boş statlarda maç izlemek istemediği için karşılaşmalara gelmiyor. Bu durum, takımların bilet gelirlerine darbe vururken, bu istatistikle İngiltere 2. Ligi ve Almanya 3. Ligi'nin dahi gerisinde kalan Türk liglerinin marka değerinin de sorgulanmasına sebep oluyor.
TARAFTARLARIN KAFASI KARIŞIK
Karşılaşmaları stadyumlarda izlemek için Passolig kartı almak zorunda olan futbolseverler, bu sistem konusunda birçok farklı görüşü dillendiriyor. Neredeyse tüm takım tribünlerinde uygulamayı boykot eden ve ya etmeyen farklı tribün grupları ve dernekler olduğu görülüyor. Bursaspor taraftarları da bu durumdan nasibini aldı. Timsah'ı destekleyen taraftar gruplarından Teksas'ın büyük bölümü uygulamayı boykot ederken, Radikal grubu gibi bazı diğer gruplar ise e-bilet alarak maçlara gitmeyi sürdürüyor. Timsah'ın son haftalarda aldığı başarılı sonuçlar ve yakaladığı çıkışın da satışlarda fazla bir artışa sebep olmadığı görülüyor.
BURSASPOR TARAFTARIYLA GÜZEL
Stadyumların boş kalması kulüpleri her anlamda etkiliyor. Timsah, 26 bin 273 seyirci kapasiteli Bursa Atatürk Stadyumu'nda henüz 17 bin Bursaspor Passolig kartı ve 3 bine yakın da kombine satabildi. Konuya dair konuşan Bursaspor Kulübü Tesisler ve Taraftar Derneklerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Enver Kumova, taraftarları Passolig almaya davet etti. Söz konusu sistemin taraftarların çekince duymasına gerek olmayan bir sistem olduğunu belirten Kumova, "Uygulama ilerleyen haftalarda daha anlaşılır hale geldiğinde tribünlerimizin de yeniden eskisi gibi dolacağına inanıyoruz. Bursaspor da her takım gibi taraftarıyla güzeldir. Takımımız bu sene gerçekten iyi. Taraftarımız da arkamızda olursa 2010 yılındaki başarımızı yeniden kazanacağımıza yürekten inanıyoruz. Ben tüm Bursasporluları Bursaspor Passolig Kart'ını almaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
BASKI VE DAYATMALARDAN BIKTIK
Bursaspor tribünlerinin lokomotif grubu Teksas Passolig uygulamasını boykot ediyor. E-Bilet uygulaması 2012'de henüz tasarı halindeyken açıklama yaparak buna karşı çıkan ilk taraftar grubu olma özelliğini taşıyan grubun büyük bölümü, alınan karar doğrultusunda A Takım maçları yerine altyapı ve amatör branş müsabakalarına gidiyor. Grubun resmi internet sitesi Teksas.org'u temsilen konuşan Yusuf Gazi, grup içerisinden Passolig alanların da olduğunu ancak genel kararın boykot olduğunu belirterek, "Kulüpleri, ligleri var eden taraftarlardır. Ancak hangi uygulama gelse taraftarların en ufak bir görüşüne başvurulmuyor. Bu uygulama da böyle geldi, bir dayatma olarak karşımızda duruyor. Zaten statlarda sürekli gözetim altındayız, onlarca kamera maç boyu bizi gözlüyor. E-Bilet buna ek bir şey de getirmiyor. Sadece baskı alanını genişletiyor. Toplumun her alanında şiddet var, sokaklara e-bilet getirebilecekler mi? Toplumsal bir soruna çözümü bizim üzerimizden arıyorlar. Bu baskıdan ve dayatmadan bıktık. İşin parasal kısmı da var. Kaç para olduğu mühim değil, tek kuruş bile olsa arma sevdamız üzerinden bir bankayı, bir kesimi zengin etmeyeceğiz. Stat boş kalacak diye milli maçlarda bunu uygulamıyorlar, bizim ve kulüplerin günahı ne?" şeklinde konuştu.
DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇTIK
Bursasporlu taraftarlar, uygulamaya karşı bir hukuk mücadelesi de veriyor. 224 Bursa ve Bursaspor Gönüllüleri Derneği Başkanı Av. Serkan Sılacı, Bursasporlu bir müvekkilinin isteğiyle uygulamanın durdurulması için dava açtıklarını belirtti. Sılacı, sistemin ihalesinin mevduat bankası olmayan bir bankaya ihalesiz verildiğini ve bunun hukuki olmadığını vurgulayarak, şu sözleri kaydetti: "Kulüpler bunu seçtikleri firmalara yaptıramadı. Bir bankaya hapsedildiler. İşin fişleme yönü de var. Biz uygulamanın kulüpleri bilet hasılatından edişi, şiddeti ve küfrü engelleme söylemlerin yerine gelmemesi, kulüplere değil suçu işleyene ceza verileceği vaadinin hayat bulmaması gibi konuları da ekleyerek tedbirli bir dava açtık. Uygulamanın durdurulmasını istiyoruz. Bu bireysel bir dava ama çıkan karara göre tüm ülkede örnek teşkil edebilir. Bir sonuç alamadığımız takdirde şansımızı Danıştay'da idari dava açarak deneyeceğiz"
ASIL SORUN 6222
Bursaspor'u destekleyen bir diğer taraftar grubu Radikal, maçlara gitmeye devam ediyor. Grup adına konuşan Ceyhun Yıldırım, sistemini içlerine tam anlamıyla sindiremediklerini söylerken, asıl sorunun 6222 sayılı yasa olduğunun altını çizdi. Yıldırım, "Bu sistem yanlış bir sistem. Ama asıl sorun 6222 sayılı yasadır. Çünkü cezalar ve yaptırımlar Passolig ile değil 6222 ile uygulanıyor. Ayrıca tek bir kuruluşa yönlendirilmemiz, kişisel bilgilerimizin bazı kurumlarla paylaşılacak olması da yanlış. Ancak bunlara rağmen biz Passolig aldık. Almamızdaki en önemli düşünce, çıkan bu kanun ve sistemlerin bizleri tribünlerden uzaklaştırmayı hedeflemesi. Almazsak otomatikman oyundan çıkmış olacaktık. Eskiden nasılsak, şimdide öyle maçlara gidiyoruz. Madem tribünler bitirilmek isteniyor biz içindeyken bitirsinler" dedi.
LİGDEN İHRAÇ EDEBİLİRLER
Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı ise, geçtiğimiz günlerde bir toplantıda yaptığı açıklamada, "Passolig bizim çıkardığımız bir şey değil. Bu bir futbol anayasası. Bunu değiştirmek maalesef mümkün değil. Bizim şampiyonluk yarışı içerisinde olduğumuz diğer takımlara baktığımızda Passoligli taraftar sayısı Galatasaray'ın 90 bin, Fenerbahçe'nin 70 bin, Beşiktaş'ın 50 bini buldu. Geçtiğimiz hafta Eskişehir misafir takımdı ama taraftar sayısı bizim taraftardan daha fazlaydı. Biz görevimizi yapıyoruz taraftarımız da görevini yapmalı. Passolig bir kenara bırakılmalı. Arma ön plana çıkarılmalı. Passolig bir anayasa. Futbol anayasası. Hükümete karşı duramazsın ki. Küme düşmeye kadar gidersin. Bu yasaya uymazsak ilk etapta 100 bin lira ceza verirler ama sonrasında ligden ihraç ederler. Maçlara gelmiyorsanız benden kimse başarı ve şampiyonluk beklemesin. Bu güne kadar taraftar maçlara gelseydi. kaybettiğimiz Beşiktaş maçını alırdık" dedi. Bölükbaşı, taraftarların maçlara gelmesi gerektiğini, bunun içinde Passolig alması gerektiğini söyleyerek, tüm taraftarların maça gelmesi gerektiğini yeniledi.