Başkan Altepe, Bursa Atatürk Stadyumu'nun yerine dev bir meydan yapılacağını, bu meydanda konserler, miting ve törenlerin yapılabileceğini, Kapalı Spor Salonu ve lisenin yerine ise kent müzesinin yapılacağını söyledi. Altepe, tramvayın da Dikkaldırım'a kadar uzanarak yeni stada ulaşılabileceğini kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Atatürk Stadyumu ve Çevresi Konsept Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Başkan Altepe, Bursa Atatürk Stadyumu'nun yerine dev bir meydan yapılacağını, bu meydanda konserler, miting ve törenlerin yapılabileceğini, Kapalı Spor Salonu ve lisenin yerine ise kent müzesinin yapılacağını söyledi. Altepe, tramvayın da Dikkaldırım'a kadar uzanarak yeni stada ulaşılabileceğini kaydetti.
ALTEPE STAT İLE İLGİLİ KAMUOYUNU AYDINLATTI
Dobruca Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Halk arasında Timsah Arena olarak bilinen Bursa Büyükşehir Stadı, belediye tarihin en büyük projesi. Eski stadın değerlendirilmesi konusu da en az stadyum kadar önemli bir konu. Eski stadyum yeri ile ilgili plan değişikliği yapılmıştı. Atatürk Stadyumu'nun yeri yeşil alan olarak planlandı. Şimdi sayın Valimiz Münir Karaloğlu, Bursa ile ilgili bilgileri topladı. Kendisiyle yaptığımız toplantılarda bize mevcut stadın ne olacağı ile ilgili görüşleri vardı. Kendisine yönelik sorular olduğunu belirtti. Bir yandan yeni stadı yaparken diğer yandan mevcut stadın yerine ne olacağı kamuoyunda da çeşitli sipekülasyonlara neden olmuştu" dedi.
DÜNYAYA ÖRNEK BİR STADYUM
Bursa'nın merak ettiği en önemli konunun Bursa Atatürk Stadyumu'nun ne olacağı konusu olduğuna dikkat çeken Altepe, "Bursa'da meydan yapılabilecek tek bir yer var. Orası da Bursa Atatürk Stadı. Bursa Büyükşehir Stadı dünya çapında bir eser. Dünyaya örnek olacak bir eser. Bursa'da dünyada olmayan bilim merkezine kavuşuyor. Tramvay hayata geçiriliyor. Deniz uçağından sonra Bursa Havayolları da kuruluyor. Bursa Büyükşehir Stadı ile birlikte Hüdavendigar Parkı da Türkiye'nin en büyük parkı oluyor. Şehrin çağdaş bir kent olması için bu eserlerikazandırmak bizlere düştü. Bütün tarihi eserleri ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.
DİKKALDIRIM'A TRAMVAY GELİYOR
Bursa Büyükşehir Stadı'nın başlı başına bir eser olduğuna işaret eden Altepe, "UEFA kriterlerine uygun 45 bin kişilik, seyir zevkinin yüksek olduğu bir stadyum. Hangi kotukta oturursanız oturun, seyir zevki alacaksınız. Modern bir çatı sistemi ve Timsah figüru ile birlikte satdyumumuz dünya gündemine girmiş oluyor. Stadyumun rotasyonu da çok güzel. Etrafında 3 tane köprü. Dikkaldırım'a kadar da tramvay gelecek. Bir tarafından metro diğer tarafından tramvay ile birlikte ulaşım sorunu da olmayacak" dedi.
BURSA ATATÜRK STADI MEYDAN OLUYOR
Stadyum ile birlikte Bursa'nın en önemli eksiği meydan. Bursa'da kullanılan meydanlar genelde kavşaklar. Bu meydanlar artık kullanılmaz hale geldi. Şuan elimizde miting alanı olarak gözüken Gökdere ve Kent Meydanı'nda kavşak olması ve tramvayın geçmesi nedeniyle meydan sıkıntısı oluşuyor. Onun için Bursa Atatürk Stadyumu'nun yeri meydan olabilecek tek yer.
KONSERLER BU MEYDANDA YAPILACAK
Mevcut stadın yerinin değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Altepe, şunları kaydetti;
"Burada tadyum kaldırılmış oluyor. Stat ile birlikte 80 bin metrekarelik bir alan oluşuyor. Şelalesi ile birlikte bun alan 100 bin metrekarelik bir alan. Biz de bu alanı en iyi şekilde değerlendirelim istiyoruz. Herkesin toplanabileceği, konserlerin, mitinglerin, pikniklerin yapılabileceği bir alan olacak. Stadyum projesi ile birlikte Bursa Atatürk Stadyumu ile ilgili 4 yıldır proje hazırlanıyordu. Burada avantajımız 440 bin metrekarelik bir Kültürpark'ımız var. Bu da meydanın bir parçası olacak. Kültürpark ile birleştiğinde bu alan 540 bin metrekarelik bir alan olmuş olacak."
LİSENİN YERİNE KENT MÜZESİ
Kapalı Spor Salonu ve lisenin de kaldırılmasıyla oraya büyük Kent Müzesi yapılacağına da vurgu yapan Altepe, "Lisenin bulunduğu alan kaldırılarak ileride müze olarak hizmet verecek. Bu alan ticari olarak kullanılmayacak bir alan. Kültürpark'ta otopark çalışmalarını durdurduk. Bu alan olunca, otopark sorununu da çözmüş olacak. Kültürpark'ta ayrıca bir otoparka ihtiyaç kalmıyor" dedi.
Bursa Atatürk Stadyumu Tarihi
Merkez Osmangazi ilçesinin Altıparmak semtinin batısında, Kültürpark'ın doğusunda yer almaktadır.
1926 yılına kadar Bursa'daki spor müsabakaları ve futbol maçları Atıcılar'da yapılırdı. Atatürk'ün 20 Mayıs-14 Haziran 1926 tarihleri arasında Bursa'ya yaptığı gezi sırasında, Kolordu Komutanı Ali Hikmet Ayerdem Paşa ile dönemin valisi Kemal Gedeleç Bey spor tesisi için yardım istediler. Atatürk, bizzat 1000 lira katkıda bulunarak stadyum yapılmasını istedi.
Kolordu Komutanı Ali Hikmet Paşa, günümüzdeki stadyumun bulunduğu yerde "Beylik Bahçe" adıyla anılan dutluğu düzelterek Bursa'nın ilk spor tesisinin temelini attı. Bir süre sonra Vali Fatin Güvendiren Bey, 2 bin lira daha sağlamış ve günümüzdeki kuzey-güney yönündeki sahanın ve stadyumun yapımını başlatmıştı...Tesis 1930 yılında açıldı...
1934 Bursa Yıllığı'nda söz edildiğine göre stadyum 2 hektarlık alan kaplıyor ve 300 kişilik bir de betonarme tribünü bulunuyordu.
1938'de bu alanın biraz daha güneyinde doğu-batı yönünde yeni bir stadyum yapımına girişildi. Futbol sahasının doğu-batı yönü ile ekonomik olanaksızlıklar bu projenin gerçekleşmesini önledi.
1945'te Haşim İşçan'ın Bursa Valisi olmasıyla Atatürk Stadı son şeklini alacak şekilde yapılmaya başlandı. Sadece kapalı tribün ve dış duvarlardan oluşan bu yeni stat 1948'de tamamlandı. Ardından kapalı tribünün karşısına bir açık tribün yapıldı. Daha sonra Altıparmak yönündeki kale arkası tribünü de inşa edildi. En son 1970'de Merinos Fabrikası yönündeki kale arkası tribünü de inşa edilince Bursa Atatürk Stadyumu, bugünkü durumuyla ortaya çıkmış oldu.
İLK MAÇ
Eylül 1948'de Akınspor-Acar İ.Y. maçıyla açılan Atatürk Stadı'ndaki bu ilk karşılaşmayı Akınspor 2-1 kazanırken ilk golü sarı kırmızılı formayı giyen Nurettin Sezgiç attı. İlk golü yiyen de Acar İdman Yurdu kalecisi Faruk Aşkan'dı.
YENİLİKLER
Zamanla ek bölümler eklenerek kapalı tribün dışında iki kale arkası ve maraton tribünle geliştirilen stadyum 1978 yılında çimlendirildi. 1993 yılında maraton tribünün üstü kapatıldı. 1994-1995 yılında ise stadyum gece maçlarının oynanması için ışıklandırıldı. İlk gece maçı Bursaspor ile İstanbul ekibi Galatasaray ile arasında oynandı ve sahadan Bursaspor 1-0 galibiyetle ayrıldı.
1997 yılında A Milli Takımın Hollanda ile oynayacağı müsabaka Bursa Atatürk Stadyumu'na verilince Uludağ tarafındaki kale arkasının üstü uzay çatı sistemi ile kapatıldı. Böylelikle stadyumun 4 te 3 lük kısmının üstü kapatılmış oldu. Tüm stadyum koltuklandırıldı.
2010 yılının yazında ise Bursa Atatürk Stadyumu UEFA Şampiyonlar Ligi standartlarına yükseltildi. Yaklaşık 2 ay süren çalışmalar sonucunda zemin 5 metre kazılarak aşağıya alındı ve stat kapasitesi yaklaşık 7.000 kişi arttı.